18 august 2011

Morsom mobning – uklar kommunikation

GANSKE SOM Politikens tegner Roald Als anvender faste rollefigurer i sine tegninger – Anders Fogh som hulemand, Pia Kjærsgaard i muddergrøften – har Ekstra Bladet for vane at etablere øgenavne og bruge dem konsekvent, hver gang de pågældende personer omtales. Ofte er det vældig underholdende, selv om det samtidig giver ubehagelige mindelser om skolegården og de stakler, der i årevis måtte trækkes med prædikater som ”Fessor”, ”Tykke” osv.
Godt det ikke er mig det går ud over, tænker man – endnu en gang.

AT UDNÆVNE SVERIGES MONARK til ”stripperkonge” er unægtelig også morsomt, fordi det på en herligt respektløs – og typisk Ekstrabladsk – måde minder os om Carl Gustavs uortodokse og meget omtalte måde at bruge de svenske skatteyderes penge på, og samtidig genopfrisker navnet på en populær tv-serie.
Men når Ekstrabladet.dk går ud fra at øgenavnet er så indarbejdet, at vi umiddelbart vil forstå at det er Carl Gustav der sigtes til når de skriver ”stripperkongen” i en rubrik, overvurderer nyhedssitet måske sin egen betydning som fælles referenceramme:


UNDERTEGNEDE var ihvertfald forvirret i ganske lang tid før sagens rette sammenhæng gik op for mig. Og måtte igennem adskillige fejlræsonnementer såsom: ”Jamen de har da ikke engang fået børn sammen endnu, hvordan kan Daniel så blive morfar?” og ”Han kan da umuligt blive morfar, det må da være farfar …” før det gik op for mig at fotografiet ikke forestiller ”stripperkongen” men dennes svigersøn.
 
MED ANDRE ORD, et billede af Victoria sammen med sin far ville have gjort underværker for den visuelle kommunikation.

Keep it simple, stupid.

Ingen kommentarer: